Kaakklachten en Craniofaciale therapie (CRAFTA) Zoetermeer

Craniofaciale therapie

Craniofaciale therapie is een specialisatie in de fysiotherapie dat zich bezig houdt met klachten en stoornissen in het hoofd-, gezicht- en kaakgebied. De therapie wordt gegeven door een manueel therapeut welke zich specialiseert in dit vakgebied (vaak in in samenwerking met tandarts, KNO-arts, kinderarts, orthodontist en/of neuroloog).

Intake

Door middel van een uitvoerige anamnese (vraaggesprek) wordt uw kaak, hoofdpijn of aangezichtsklacht geanalyseerd. Aansluitend zal de therapeut een hypothese voor de mogelijke oorzaak van het probleem opstellen en middels een lichamelijk onderzoek op relevantie toetsen. Dit onderzoek bestaat onder andere uit een functieonderzoek van het kaakgewricht, de schedel en de zenuwen in het schedel- en gezichtsgebied. Daarna worden eventueel ook de regio’s van de wervelkolom, schoudergordel en heupen onderzocht. Het doel is het vinden van stoornissen (dysfuncties) in het hoofd-, nek- en gezichtsgebied die voor het probleem van de patiënt relevant zijn. Als deze stoornissen aanwezig zijn zal de therapeut een behandelplan opstellen. Na maximaal 6 behandelingen wordt een evaluatie gemaakt en met de patiënt besproken of verdere behandeling zinvol is. Afhankelijk van het behandelresultaat kan worden beslist of doorgaan, stoppen of verwijzing naar een andere specialist de beste oplossing is.

Welke klachten?

Onze Cranio Faciale therapeut specialiseert zich in het oplossen van de functiestoornissen in het hoofd-, nek- en gezichtsgebied. Hierbij speelt de inventarisatie van de symptomen een belangrijkere rol dan de zuivere medische diagnose. Veel patiënten met dezelfde symptomen hebben namelijk verschillende medische diagnosen gekregen. Onafhankelijk van dit gegeven hebben vanuit dit therapieconcept toch een lijst van indicatiegebieden gemaakt, zonder hiermee volledig te kunnen zijn.

Problemen in de mond- en gezichtsgebied

Mond- en gezichtspijn
Kaakklachten
Craniomandibulaire dysfunctie
Discusproblemen in het kaakgewricht
Tandenknarsen en klemmen
Myofaciale stoornissen in het kauwsysteem
Occlusiestoornissen

Problemen in het hoofdgebied

Cervicogene(nek) hoofdpijn
Cervicale dystonie
Duizeligheid, vertigo
Faciale parese
Spanningshoofdpijn
Migraine
Schedeltrauma
Oorsuis (tinnitus), atypische oorpijn, otalgie
Gezichtsasymetrie
Atypische mondpijn
(Atypische) aangezichtspijn
Atypische hoofdpijn
Oor- en gezichtspijn
Orofaciale problemen
Whiplash, halswervelkolom distorsie
Herpes zoster, gordelroos, postherpische pijn
Functionele oogstoornissen

Evaluatie

Veel patiënten hebben al onderzoeken als b.v. bloedonderzoek , röntgenonderzoek, computeromografie en MRI achter de rug. in bepaalde gevallen zal de therapeut , na overleg met de patient , contact opnemen met de arts om informatie uit te wisselen. Aan het einde van de behandelingen wordt er door de therapeuten een behandelverslag naar de arts gestuurd , het kan zijn dat enkel onderdelen uit het begeleidingsprogramma nog enkele maanden in een lage frequentie gevolgd moeten worden om het therapie effect op lange termijn te waarborgen. De therapeut zal dat dan in het behandelverslag voorstellen. Eventueel kan het zinvol zijn na een paar maanden een controle behandeling af te spreken om te evalueren of er geen achteruitgang is ontstaan. Dit is ook een goed moment om eventuele vragen, oefeningen en levens stijlveranderingen nog te bespreken.

Vergoeding

Craniofaciale therapie wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Bent u niet aanvullend verzekerd? In onze wachtkamer en website vindt u een overzicht van onze tarieven.

Afspraak maken

Heeft u last van hoofdpijn, kaakklachten en of hoofdpijn? Een afspraak met onze craniofaciaal fysiotherapeut maakt u gemakkelijk en snel via ons afspraken formulier. Voor craniofaciale therapie kunt u terecht in onze vestigingen in Delft, De Lier, Den Haag en Zoetermeer.

Reviews  TiM Fysiotherapie

review sterren 5/5

“Na jaren rugpijn, ben ik heel blij dat ik nu weer pijnvrij kan sporten”

Michael

review sterren 5/5

“De revalidatie van mijn nieuwe knie is succesvol verlopen, ik kan weer winkelen met m’n kleindochters”

Nel

review sterren 5/5

“Ik kan na deze super fysio weer pijnvrij werken, bedankt”

Julia